Новини

18 січня- Другий Святий Вечір ( Голодна Кутя )

Напередодні великого православного свята Богоявлення Господнє (або Водохреща) християни святкують Другий святвечір. Навечір’я Хрещення, Щедрий вечір, Водохресний Святвечір, Голодна кутя – ось неповний список назв цього вечора. Богоявлення Господнє має сталу дату святкування й кожного року відзначається 19 січня. Традиційно цього дня люди по всьому світу згадують важливу подію в житті Ісуса Христа – його хрещення в річці Йордан. Відповідно, 18 січня святкується Щедрий вечір. Історія Водохресного святвечора нерозривно пов’язана з самим днем Хрещення Господнього. Цей вечір потрібен для того, щоб віддалитися від суєти і підготуватися до великого свята.

Цьому святу передує тижневий піст, а застілля Голодної Куті також пісне та скромне. На святу вечерю подають: просту кутю з маком, без інших добавок. Також, пісні вареники з капустою, варену рибу, гречані млинці, узвар. Весь день 18 січня, аж до вечірнього застілля триває суворий піст: не можна їсти взагалі нічого. Саме тому в народі свято почали називати Голодною Кутею.

В переддень Водохреща заведено святити воду. При цьому посудину з водою прикрашають квітами, які мають захистити від негараздів. Коли воду приносять у дім — господар освячує кожного присутнього в оселі, за тим саму оселю, а потім — і худобу в хліву, щоб та теж була здоровою. Вода, освячена у вечір Богоявлення, або ж як її інколи називають в народі «вечірня вода» — вважається більш цілющою, ніж власне вода з Водохреща. Вона здатна побороти всяке лихо та очистити від біди чи дії лихого. ока. На наступний ранок — наставало свято Водохреща.

18 — 19 січня в народі називають Водохреще. У ці два дні здійснюється Великий Чин освячення води. Від Навечір’я Богоявлення (18 січня) і до півночі Богоявлення Господнього (19 січня) уся вода набуває чудодійних властивостей і зберігає їх протягом усього року.

Треба обов’язково сходити до церкви й освятити воду – вона вважається цілющою. Потім нею потрібно окропити всі кутки в оселі, адже у народі вірять, що це захистить мешканців будинку від проблем і негараздів. Освячену воду зберігають впродовж усього року – до наступного свята Богоявлення.

Запрошуємо на святкову службу до урочища “Образ” о 14-00.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *