Новини

Нехай Богородиця зберігає

У цьому році православні християни 7 квітня відзначать Благовіщення Пресвятої Богородиці. Це третє за значенням свято після Великодня та Різдва Христового. Свято Благовіщення означає “благу” звістку. Саме цього дня перед Дівою Марією з’явився Архангел Гавриїл, щоб сповістити її про швидке народження Ісуса Христа, Сина Божого, Спасителя людства.

Це явище описане у Євангелії від Луки. Перші слова, які Марія почула від ангела, були : “Радій, Благодатна! Господь з тобою”. Спочатку вона злякалася за те, що повинна народити Месію, але все ж таки прийняла волю Божу: “Так буде Мені за твоїм словом”. Згідно з православною Церквою зачаття Ісуса Христа стало викупленням гріхопадіння Єви, прародительки людства. Для віруючих Благовіщення Пресвятої Богородиці – символ втілення Господа у людському світі, початок спокутування гріхів.

7 квітня православні віряни відзначають одне із найбільших свят, встановлених церквою. Це свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке щороку відзначають у один і той же день. Днину не переносять і не скасовують, попри піст, Великдень чи Страсний тиждень. У Православній Церкві України пояснили, що Благовіщення – відправна точка для всіх інших євангельських свят – Різдва Христового, Богоявлення, хресної смерті, Воскресіння і Вознесіння Господнього. Саме у цей день, вважається, архангел Гавриїл сповістив Діву Марію, що вона стала Матір’ю для Сина Божого. За юліанським календарем, свято відзначають 7 квітня; за новоюліанським – 25 березня. Ця дата у обох літочисленнях пов’язана із іншою – Різдвом Христовим. Між ними рівно дев’ять місяців, час звичайної вагітності.Великий піст у цей день ще триває, але за церковними правилами не забороняється їсти рибу і випити келих червоного вина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *